pondělí 30. června 2008

Klonování reportů pomocí XML zobrazení

Omlouvám se za poněkud brutální metodu výroby reportů, ale byla vyvolána potřebou vyvinout poměrně rychle sadu reportů, které jsou hodně podobné.

Ukázkový report vypadá asi takto:


A aby byl hezký, doplníme nadpis s logem ...


... a na závěr jej obdaříme promptem pro výběr distribučního kanálu.


Výsledek:


Nyní potřebujeme podobný report, ten však nebude obsahovat sloupec Rok, ale Mesic. Report vytvoříme pomocí klonování a úpravy XML definice.

Klikneme na záložku "Pokročilé" a celý obsah okna “Žádost XML“ ...


... nabereme do clipboardu. Otevřeme libovolný editor a vložíme do něj obsah schránky.

Ve Wordu vybereme záložku Úpravy – Nahradit a nahradíme slovo Rok slovem Mesic ...


... zvolíme "Nahradit vše". Nyní do clipboardu nabereme upravený text z Wordu a nahradíme jím XML kód v okně “Žádost XML“. Poté zvolíme “Nastavit XML“ a klonovaný report můžeme uložit pod jiným jménem než byl originál.

Ukázka klonovaného reportu:


Můžete si vyzkoušet, že změna funguje i v promptu, dokonce je možné nahradit výběr sloupce Rok v promptu sloupcem Mesic. Funguje dokonce i pro loga (namísto Rok1_logo.jpg se podalo logo Mesic1_logo.jpg) a samozřejmě funguje i pro kontingenční tabulky a grafy.

Je to skvělý pocit, když takto naklonujete komplikovaný report, kde se samotné nahrazení názvů položek provede třeba třicetkrát! Samozřejmě, klonování má své meze. Pokud funguje, je to odměna za dobré a přehledné konstruování reportů a rozumně volené názvy objektů.


Příspěvek vytvořil a zaslal Jiří Doubravský - BI/DW konzultant společnosti PIKE Electronic. Díky!

Prezentováno na 1. Oracle Czech BI/DW Experts Bootcampu v sekci Úlohy, které jsem vyřešil a chci se o ně podělit s ostatními.

Žádné komentáře: