pondělí 26. ledna 2009

ODI – Jak udělat textový extrakt z libovolné databáze

Potřebujete-li z libovolné databáze vygenerovat textový extrakt pak v ODI můžete použít Integrační Knowledge Moduly „IKM to File“ (viz. dále) nebo OdiSqlUnload.

Pro datové zdroje jako je Teradata, Netezza a SalesForce jsou k dispozici Knowledge Moduly, které pro export dat do textových souborů využívají nativní funkcionalitu (bulk utility) těchto platforem:
  • IKM Teradata to File (FASTEXPORT, TTU)
  • IKM Netezza to File (EXTERNAL TABLE)
  • IKM SalesForce to File
Pro ostatní databáze je k dispozici obecný Knowledge Modul „IKM SQL to File Append“, který vytvoří textový extrakt do souboru s oddělovači (Delimited format).


Jak používat „IKM SQL to File Append“

1/ Do již existujícího nebo do nového projektu naimportujte Knowledge Modul „IKM SQL to File Append“ (Jak založit projekt a importovat KM najdete zde).


2/ Vytvořte definici výstupního souboru (název, sloupce, datové typy, oddělovač, ...) pomocí:
a/ Založte nový Model v technologii „File“ a vyberte Logickou architekturu (Logical Schema – více viz. zde)


b/ Vložte nový Datastore


c/ Na záložce Definition pojmenujte Datastore a přidejte příponu ".txt" do Resource Name


d/ Na záložce Files nastavte File Format, Heading, Record a Field Separator


e/ Na záložce Columns nadefinujte požadované sloupce


3/ Do Vašeho projektu založte nový Interface a na záložce Diagram vytvořte mapování/transformaci mezi zdrojem (databáze) a cílem (textový soubor). Step-by-step postup najdete zde.


4/ Aby vše fungovalo je potřeba přesunout pracovní oblast ODI. Přejděte na záložku Definition, zde zaškrtněte volbu „Staging Area Different From Target“ a ze seznamu vyberte lokaci ve které jsou umístěny zdrojové databázové tabulky pro plnění souboru


5/ Přejděte na záložku Flow, klikněte na cíl (Target) a nastavte chování Knowledge Modulu „IKM SQL to File Append“ – v případě, že textový soubor ještě neexistuje tak nastavte TRUNCATE = Yes (soubor bude založen).
Poznámka: Pomocí volby TRUNCATE řídíte chování exportu do souboru - tj. zda se nová data mají přidat na konec souboru a nebo zda soubor bude opětovně založen.


6/ Spusťte Interface a na záložce Execution můžete vidět stav běhu


7/ Podívejte se na výsledek:
  • a/ Model > MujExtract > pravé tlačítko myši > View Data


  • b/ Soubor na file systému:




Erik Eckhardt.

Žádné komentáře: