čtvrtek 11. října 2007

Další rozvoj Business Intelligence - 1. část

  • Analytické nástroje nejsou výsadou analytiků a vrcholových pracovníků a rozšiřují se mezi všechny role v organizaci.
  • Analytické nástroje jsou zakomponovány do podnikových procesů.
  • Statické sestavy nesplňují informační potřeby a jsou nahrazované analytickými aplikacemi.

1.1 Informační pokrytí celé časové osy


Před pár lety stačilo vedení firmy znát konsolidovaný stav společnosti na konci kvartálu nebo měsíce. Dnes se pracuje v řádech hodin.

Otázka

Lze řídit auto, letadlo, nebo organizaci jenom na základě pohledu do zpětného zrcátka?


Když se začaly objevovat první datové sklady, snížilo se zpoždění dostupných informací o stavu firmy na týdny nebo dny. Na dlouhý čas se stalo jednodenní zpoždění magickou hranicí, kterou byl málokdo schopný překročit. Souvisí to s faktem, že většina organizací pracuje v jednodenních obchodních cyklech, kdy v průběhu dne jsou zatíženy primárně transakční systémy a přes noc se data zpracovávají v analytických systémech. Stačí jen najít způsob, jak načerpat zdrojová data častěji než jedenkrát za den a pomyslná bariéra bude prolomena. Pak už je jen otázkou nákladů, zda se tento cyklus má opakovat po hodinách, nebo desítkách minut.

Samozřejmě ne každý podnik potřebuje tak rychlý přístup k informacím o svých aktivitách, nicméně stále více podnikatelských subjektů čerpá svou konkurenční výhodu právě ze schopnosti bleskově reagovat na okamžitý vývoj. Sada nástrojů která umožňuje sledování a vyhodnocování probíhajících transakcí se nazývá „Business Activity Monitoring“ a využívá technologie databází "in-memory" (všechny operace probíhají jen v operační paměti) a je součástí integrační platformy. Typickým příkladem může být sledování zatížení call centra, sledování počtu žádostí v jednotlivých krocích procesu schvalování půjčky nebo jiný obchodní proces.

Obrázek 1 - Porovnání složitosti a obchodní hodnoty technologií BI vzhledem k časovému zpoždění informace.


Zůstává nám otázka co se pravděpodobně bude odehrávat v nejbližší budoucnosti. V jejím rámci musíme řešit hned několik problémů: Bude mi aktuální stav zásob stačit do chvíle dalšího příjmů zboží? Mám dostatek kvalifikovaných lidí na zpracování příležitostí nadcházející kampaně? Jaký bude pravděpodobný počet reakcí? Na všechno lze ovšem snadno odpovědět prostřednictvím predikčních modelů postavených na nástrojích data miningu, nebo specializovaných forecasting aplikací.


Na rozdíl od klasických reportingových nástrojů, které zpřístupňují historická data a la zpětné zrcátko, BAM a prediktivní technologie umožňují sledovat aktuální stav a výhled do blízké budoucnosti. Proto, viz. anketa na obrázku číslo 2, je vidět jak se pomalu ale jistě začínají prediktivní technologie nasazovat jako součást BI/DW řešení.

Obrázek 2 - Stav rozšíření použití prediktivních analýz.
Zdroj www.tdwi.org Extending the Value of Your Data Warehousing Investment


Peter Hora (pho).

Žádné komentáře: