čtvrtek 22. května 2008

Transpozice v kontingenční tabulce

Kontingenční tabulku lze využít pro výpis údajů k detailu konkrétního záznamu. Pokud potřebujeme zobrazit velké množství atributů k jednomu záznamu a nechceme uživatele nutit scrollovat doprava (sloupců je více, než se vejde na obrazovku), můžeme využít kontingenční tabulku k transpozici řádkového výpisu do sloupce.

Takový detailní výpis je často cílem navigační linky z nějakého přehledového reportu. Proto nezapomeňte zařadit do dotazu filtr „is prompted“ nebo filtr na konkrétní hodnotu.



Jako formu zobrazení výsledku zvolíme kontingenční tabulku a všechny sloupce přetáhneme do oblasti „Measures“. Pomocí „drag and drop“ je možné přetahovat nejen sloupce, ale i celé složky. V tuto chvíli se nám ve výsledku zobrazí hodnoty ukazatelů, ne však ostatních sloupců.

Proto, aby se v kontingenční tabulce zobrazily všechny hodnoty všech sloupců, musíme nastavit agregaci u polí, které ji nemají definovánu v metadatech (edit formula – aggregation rule – např. max). Při větším množství sloupců je doporučený postup nastavit agregaci u jednoho sloupečku a poté v záložce „Advanced“ rozkopírovat nastavení „aggRule="max"“ do všech zbývajících neagregovatelných polí.



Nyní jsou v kontingenční tabulce vidět všechny hodnoty. Přesouváním záhlaví „Measure Labels“, lze transponovat výpis do řádkového či sloupcového zobrazení.



Řádkové zobrazení:


Sloupcové zobrazení:



V případě potřeby zobrazení více než jednoho záznamu (v mém případě produktu) v kontingenční tabulce lze přesunout jednoznačný identifikátor záznamu (sloupec Produkt) na druhou osu než „Measure Labels“.


Příspěvek vytvořil a zaslal Jakub Genža - BI/DW konzultant společnosti Sophia Solutions. Díky! (Požadavek pro řešení této úlohy vznikl na 1. Oracle Czech BI/DW Experts Bootcampu).

Žádné komentáře: