pondělí 22. března 2010

ODI a MS Access jako zdroj nebo cíl

Součástí ODI je dodávaná definice technologie pro MS Access včetně konektoru a Znalostních modulů.
V případě, že se chcete z ODI připojit k MS Access databázi, pak je nutné na nějaké MS Windows stanici nadefinovat ODBC zdroj ukazující na požadovanou MS Access databázi a samozřejmě mít nainstalovaný MS Access ovladač.
Z pohledu ODI by měl na stejném serveru běžet ODI Agent, který bude mít přístup k nadefinovanému ODBC zdroji.



Jakmile existuje ODBC zdroj pro MS Access databázi, tak můžete v ODI topologii pod technologií MS Access vytvořit nový Data Server. Jako driver použijte dodávaný JDBC-ODBC bridge (sun.jdbc.odbc.JdbcOdbcDriver), jako URL cestu na výše vytvořený ODBC zdroj (jdbc:odbc:[odbc_dsn_alias]).
Pro vytvořený Data Server založte Fyzické schéma, dále pak Logické schéma a kontext.



Máte-li nadefinovanou topologii, můžete provést Reverse-engineering MS Access databáze: Založte Model, nastavte technologii na MS Access, vyberte Logické schéma, kontext a na záložce Selective Reverse proveďte načtení MS Access modelu.



MS Access jako zdroj
V případě, že MS Access bude zdrojem, pak využijte dodávané Znalostní moduly pro nahrávání dat z „any ISO-92 compliant“ databází - tj. LKM, které mají v názvu zdrojové technologie SQL (např. „LKM SQL to Oracle“, „LKM SQL to SQL“ nebo jiné).


MS Access jako cíl
V případě, že MS Access bude cílem, pak pro:
  • Nahrání - využijte dodávané Znalostní moduly pro nahrávání dat do „any ISO-92 compliant“ databází - tj. LKM, které mají v názvu cílové technologie SQL (např. „LKM SQL to SQL“ nebo jiné).

  • Integraci – využijte dodávaný Znalostní modul „IKM Access Incremental Update“, který zajistí automatickou aktualizaci stávajících dat nebo přihrání dat nových.

POZOR! V případě, že během nahrávání nebo integrace dat do MS Access obdržíte následující chybu:
[Microsoft][ODBC Microsoft Access Driver] Syntax error in CREATE TABLE statement, tak zkontrolujte nastavení Fyzického schématu pro MS Access technologii – prefixy pomocných tabulek nesmí obsahovat znak dolar$“ - nutno odstranit nebo změnit!




Erik Eckhardt

Žádné komentáře: