pondělí 17. prosince 2007

Jedna dimenze - více hierarchií

Samozřejmostí je, že každá dimenze může mít více hierarchií, např. dimenze Období bude mít standardní hierarchii tvořenou z úrovní Rok > Čtvrtletí > Měsíc > Den, druhou alternativní hierarchii tvořenou z úrovní Rok > Týden v roce > Den a třetí např. dle fiskálního rozdělení. Jak přidat alternativní hierarchie do vašich stávajících dimenzí v rámci Oracle BI EE / SE One / Siebel Analytics najdete níže.


Přidání alternativní hierarchie do stávající dimenze

Moje stávající dimenze Geografie má standardní hierarchii tvořenou z úrovní:
Česká republika > Region > Kraj > Okres


Díky tomu jsem schopen drilovat/rozpadat ukazatel „Tržby za prodej zboží“ na prodeje po regionech, pak na prodeje po krajích až na detail, tj. prodeje po okresech.



Vedle této standardní hierarchie mám v databázi uloženou alternativní hierarchii, která je tvořena z těchto úrovní:
Česká republika > Alternativní region > Okres

Alternativní hierarchie má spolu se standardní společnou první úroveň (Česká republika) a pak tu poslední (Okres). Úrovně Region a Kraj se v ní neobjevují, zato je zde úroveň Alternativní region.

V případě, že v tento okamžik přidám sloupec "Alternativní region" do reportu, tak nemám možnost se prodrilovat na detail, tj. na okresy.


K tomu, abych byl schopen drilovat i přes "Alternativní region", musím do mé stávající dimenze Geografie přidat alternativní hierarchii.


Postup ...

1. Kliknutím na společný „parent“ obou hierarchií (pro mne je to Česká republika), vyberte z menu položku „Child Level...“ – přidá se nová úroveň pro alternativní hierarchii



2. Novou úroveň pojmenujte (u mne je to Alternativní region – AlterRegion)



3. Klikněte na tlačítko „Add...“ a z menu vyberte společnou (nejnižší) úroveň pro obě hierarchie v rámci dimenze (pro mne je to úroveň Okres)



4. Úroveň (Okres) je přidána jako „Child“ úrovně Alternativní region




5. Teď již stačí přidat do nové úrovně „AlterRegion“ odpovídající sloupec z tabulky a nastavit jej jako klíč.



Výsledkem jsou dvě hierarchie, standardní: Česká republika > Region > Kraj > Okres (označena modře) a alternativní: Česká republika > Alternativní region > Okres (označena červeně) v rámci dimenze Geografie.



Nyní je již možné drilovat v rámci alternativní hierarchie.



Erik Eckhardt (eec).

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jak je to s uživatelskou volbou, kterou hierarchií budu drillovat? Podle mých zkušeností uživatel nemá možnost ovlivnit preferovanou drill cestu (nemám možnost si na ČR vybrat, zda chce rozpad na Region nebo Alternativní Region). Nebude to lepší v dalších verzích? Stejně tak by pomohlo i vyřešení Drill-Up funkcionality ...

BI.DW.CZ řekl(a)...

Preferovaná drill path je nastavena v metadatech a uživatel ji v Answers nezmění (v příkladu Stát > Region > Kraj > Okres). Ale když se do reportu vloží sloupec Alternativní region pak se drilluje přes alternativní hierarchii, tj. Alternativní region > Okres.